ekor-ekor

Friday, August 14, 2009

Bila Si Gadis Ber-blog..maka bla bla bla

Rasanya dah dekat empat hari aku melayan satu entry dari blog sorang gadis ni (gadis ni bukan gadis blogger yang dulu). Blog dia lagi bijak aku rasa, comel sungguh tapi aku masih tertarik pada satu entry..well tajuk dia la paling menarik kat sini yang lebih kurang semacam bertanya(atau menuduh?) bahawasanya telah diciptakan sejak Adam a.s lagi yang lelaki semua sama. Ya, sama abis. Sama dari segi apa? Ha,itu kita tak tau.

Aku tak salahkan dia, mungkin nasib dia tak berapa baik atau Allah setakat menguji , lelaki yang dia jumpa sepanjang umur dia yang aku kira dalam 20 tahun(muda lagi ni) semuanya sama(sama dari segi apa?itu kita tak tau). Biasala emosi seorang perempuan, entah kekecewaan apa yang dia rasa memang cukup untuk seseorang gadis itu membuat satu konklusi. Namun satu konklusi selalunya disusuli dengan seribu reaksi, buktinya dengan komen yang pelbagai; ada yang setuju, ada yang tak setuju. Yang tak setuju kebanyakannya datang dengan hujah yang best best bagai, ada yang siap dengan dalil dalil agama; aku impress. Yang setuju pulak cuma bagi hujah yang ringkas macam "lelaki semua gatal"; aku juga impress!

Cuma aku pelik bila reaksi daripada hujah dalil dalil agama ni orang anggap sampah! Serupa macam "blablabla..berkutbah apa kejadah?" gitu je. Lagi bestnya bila orang orang ni(terdiri daripada sahabat si gadis aku rasa) berpendapat; adalah tanda tanda nak kiamat bila kau bercakap bab agama dalam kehidupan. Aku pelik, aku tak faham, aku terkonfius..aku dahla belajar agama tak tinggi. Kejang otot aku bila tau yang bercakap pasal agama dalam kehidupan pun dah jadi tanda tanda kiamat. Yang nak pisahkan kehidupan dengan Islam (yang aku belajar bahawasanya Islam tu perfect) tu bukan tanda nak kiamat, tapi mencantumkan keduanya pula dah jadi tanda kiamat. Lepas ni budak budak dakwah yang selalu lekat sticker "islam cara hidupku" kat motor bolehla tanggalkan sticker masing-masing, sebab Islam dengan kehidupan tu dua benda yang asing. Mana boleh ngam; tak rileks rileks la nanti beb gua cakap lu. Dahla tu tanda kiamat..aku rasa kalau Ustaz Harun Din tau mesti dia pun kejang otot..kalau ulama besar dunia, Yusuf Qaradawi tau pun silap silap dia boleh kena strok..

Aku sungguh impress..!!

18 comments:

Anonymous said...

Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.

aishah_conteng_je said...

asslamualaikum,

aishah mintak maaf atas segala perkataan yang tidak menyenangkan kamu.
maaf sungguh2.

tentang maksud perkataan2 aishah biarlah tuhan lebih mengetahui;segala yang tersembunyi.

juga maaf bagi pihak teman2 yang aishah baru kenali. kita semua adalah satu. kan?

salam damai~

Medi said...

Anonymous>> ya..aku harap aku bukan orang yang tikam belakang, menghasud semua tu la..yang aku kritik adalah pendapat sesetengah orang yang aku rasa 'pelik' dari apa yang aku tau..dan ia setakat persoalan..

Aisyah>> saya juga minta maaf banyak2 kalau entry ni menyinggung perasaan aisyah dan kawan2. entry ni sebenarnya bukan datang dari entry aisyah tapi dari post2 comment kat situ.

ya,kita semua adalah satu. salam damai.

mechanical skeleton said...

ehem da msuk bab agama la dak selipar nie...
hahahah...
tp btul ke name ustaz tu yusuf qaradawi...
atau yusuf qadrawi...
ntah aq pn konfius name tu...
sowi lau aq yg silap...

Medi said...

takdela pasal agama sangat..cuma pasal orang yang aku rasa kadang2 seolah olah mempesendakan agama dlm menghujahkan pendapa diorang..

hahaha
pasal nama tu aku yang silap kot, aku just taip kat google n suggestion nama tu yang kuar. tak kisah la janji kita kenal dia sape..

araku taipan said...

aku kagum dgn entry ko yg ni.Turut terasa impress dgn garapan ko.kenape?..ha,yg tu aku rase ko tau.

p/s:aku mmg agk kurang dgn segolongan kaum hawa yg berkonklusi sebegini.

Medi said...

aku tak kisah diorang berkonklusi pasal apa sekalipun..cuma aku tak best dengan hujah diorang yang emosional semata2 tp cuba nak berlawan dgn pertimbangan rasional.mcm hujah agama pun diorang caci dgn sifat emosional tu..sesetengah la..

araku taipan said...

akhirnya.aku dpat phm apa yg ko garapkn.aku bru bace comment2 kt blog tu.

p/s : aku tgh bermonolog dgn diri sndiri.Bab agama aku x berani sentuh sbab pengetahuan aku msih ibarat bayi di hujung sehelai bulu arnab. aku boleh lompat untuk kedalam. tp aku rasa aku hanya perlu merangkak sedikit demi sedikit, jika tidak aku selesa dan sesat di pangkal bulu yang stabil.

Medi said...

tapi byk comment yg dah didelete oleh author..

aku paling suka comment blogger ni nama dia park chick..dia byk bagi dalil agama dlm masa yg sama dia juga bermonolog dan merendah diri takut tersilap cakap. tp masih org anggap dia perasan bagus, emo semua.aku tak fhm..last bila dia minta maaf pun org still biadab ngan dia..

ps: mungkin kita sama2 jahil..ada masa kita alpa,ada masa kita pura2 lupa,ada masa kita sesat,ada masa kita pulang,ada masa kita jatuh,ada masa kita bangun..tp dgn seluruh proses kehidupan tu; kita belajar. belajar utk bezakan baik n buruk. klau kita masih pilih benda yg buruk pun aku rasa kita sendiri boleh beza benda tu buruk cuma bergantung pd pilihan. drpd org yg langsung xleh beza benda2 tu.

oked said...

dan ini adalah untuk gua bukan?lu rase lu sempat bace x 1st komen gua kt ctu?then 2nd komen gua?masuk ni lu org ke4 yg gua jumpe..jenis tak bace..ikot angin lalu je..

Medi said...

perlukah aku ikut jugak berbahasakn diri aku gua?ok aku ikut.gua dh baca komen 1st lu psl perbndingan laki tu kan. ayat lu yg gua ingt nabi muhammad dgn bush tak sma, trang2 laki tak sama.gua suka! serius! sjuk hati gua bca komen 1st lu. 2nd komen lu reply pd komen aishah. then bila gua bca komen2 lu kt bwh gua sndiri x pcya tu komen lu. tp trpaksa la gua trima hkikat. gua tak ikut angin..lngsung.. ok klau gua silap faham ayat lu, lu bleh terangkn kt sini..

oked said...

oh tape..gua da malas nk bcerita..gua cume bole ckp yg gua ni sensitip..lg2 bile org salah paham ngn gua..gua susa nk mara..gua jugak susa nk mmaafkan..mule2 gua bace post ni gua mcm hangin gak..jauh sgt lu mnyimpang dr ayat yg gua tekankan..gua pk lu terikot emo org..lu da bace post pakcik tuk gua?

Medi said...

ayat komen lu yg jd sbb gua post entry kat sini lebih kurang gini; "blablabla.. bila org mula bercerita psl agama dlm khidupan..tnda dunia nk kiamat..fikirla"..gua bca berulang2 kali utk fhm ayat lu then gua ada jgk post komen tnya psl mksud ayt lu smbil berharap yg gua cuma slh fham.tp lu tak bls.gua mudah ambil konklusi yg mmg ayat lu 2 sndiri mksud dia mmg apa yg lu tulis la, sbb gua tak dpt tngkap mksud yg lebih trsirat dlm ayat tu.mgkin otak gua lembab.gua mngaku gua sndiri tak penah buka blog pakcik mahupun blog lu(seingat gua).apa yg gua post cuma berdasarkn apa yg gua bca kt page komen mcm yg gua dh jelaskn kt atas2..serius ckp gua sndiri rasa brsalah kalo lu angin ngan post ni,gua mmg tak pikir pn lu msuk blog gua.tp xpe,mmg gua hrap lu bleh btulkn apa yg slh tfsir pn..slagi tak mnyusahkn lu sndiri.

oked said...

mksud gua:

stop la dari kita menjatuhkan hukum kat sesama manusia..kite yg bercerita mngenai agama ni da kuat sgt ke agama..maksum kah kite?kalo sume yg kite taip tu hasil copy paste dan mrupakan satu ilmu yg kite cari smate2 nk tunjuk hebat kt komen2 conteng bek xpyh..nampak sangat dunia nk kiamat..

Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.salah satu tanda nk kiamat bukan?mmpermainkan isalm..bercerita tntg islam dalam kehidupan yg bukan sperti kita amalkan selalu..

paham x?

Medi said...

kalo tu yg lu mksudkn gua mngaku yg gua mmg slh la.gua sndiri takda niat nk bercerita psl agama pun sekadar ni lah tujuan gua; ambil jln utk fhm prkara yg gua tak fhm.trima kasih sbb bg gua fhm mksud sbnar ayat lu.

tp satu lg gua tak fhm btolkah org2 yg bercerita psl islam ni dia berlagak pndai, mcmna kalo betul dia amalkan apa yg dia ckp? mmgla, nabi je yg maksum kn. tp bkn ke Allah dh bgtau dlm al quran supaya kita slalu brpesan2 sesama kita. berkatalah kamu ttg kbenaran wlau ia mnyakitkn. then klau smua mnusia sdar diri dia tak maksum n pk psl iman sndiri je apa jd ngan msyrakat? tak pyh ada ulama,imam semua la.diorg pn tak maksum,msing2 jga diri sndiri je la. cuba fkirkan klau kita beriman mcmnapun, kt masjid 24jam tp kita biar kluarga kita, kwn2 kita, msyrkt kita rosak; kita akan trlepas dr soaln kubur ke?sbb msing2 ada tnggnjwb pd dri sndri n org len.

klau tuhan trunkan bala kt satu tmpat bkn org2 sesat je yg kena, tp org2 beriman pn kna skali.cnthnya acheh.gua tak mksudkn sape2 sesat.mgkin gua yg sndri sesat.gua sndri tak amalkn islam secukupnya.tp gua srnok tgk org2 yg amalkn islam dlm hidup diorg.gua rasa aishah pn bagus orgnya.gua xkisah klau diorg2 ni dtg snggah dlm hidup gua n tlg bmbing gua.

psl bab mnjatuhkan hkuman kt org len mmg gua stuju 100% yg bnda tu x patut.tegur biarlah dgn tguran yg ikhls tak pyh mrh2.gua nmpk ada 2,3 org yg tgur aishah dgn mrh2 kt situ,tp gua x nmpk pun pakcik gitu.mgkn gua trlepas pndang.apa kata klau teguran kita ambl sbg tguran, yg mngejek biarlah..pekakkn tlnga sudah..

oked said...

medi..mengingatkan tu bukan berlagak pandai..itu mengingatkan..yg jadi berlagak pandai bila menyerang sesama sendiri dan mnuduh sesama sndiri danmnganggap ap yg dinasihatkan tu salah..

gua tak kesa org nk mnegur..tegur dgn cara yg betol..bukan dgn memerli..bila da masuk perli..da datangkan sakit hati pd byk pihak..bukankah asas niat yg suci tu da jd asas dosa..

gua suka org tego gua..thanx mengingatkan gua..tp yg gua tak suka..org tego gua dgn mnggunakan ayat2 yg melibatkan selain gua..sng cite nk sound sound gua sorg..jgn libatkan bebe gua..jgn kutuk bebe gua..bebe tade kne mngene ngn sume ni

Medi said...

nmpknya gua terlepas pndng byk bnda la..gua sndiri tak tau klau ada org ejek2 bf lu(atau suami?)..mmgla gua klau kna kat diri gua pn gua angin.tgur dgn ejek dua bnda yg len..ya..gua sndiri ada perli2 kt post ni tp sejujurnya gua tak tujukn pd diri lu atau sape2 mlainkan pd ayat yg gua slh fhm tu.

tp btul ke pak cik tu gitu?dr post2 komen dia kt situ takde plk gua nmpk mcm 2..

apa2 pn bg posting ni sndri mmg gua slh.slh sbb gua tlis berdasarkn apa yg gua nmpk,dan apa yg gua nmpk 2 bkn prkara sbtulnya.maaf sgt.gua bleh delete post ni tanpa kesal klau lu blh maafkn gua.

oked said...

medi..it's ok laaa..gua tade hal kalo da settle care baik cmney..bukan ape sgt pon..kan bagus mngingatkan..

pasal post pakcik tu die da tarik balik dah..waktu tu gua diam je sume nk hentam ckp bkn2 psl gua padahal gua tak sokong pon ayat conteng tu..skg gua nk g semak kt blog sorang2..bia gua terangkan 1 1 takde r nnt lu sume wat dose kering ngn ckp2 cmni kan..

mmg cara gua bercakap selalu mngelirukan org..gua pny bahasa mmg teruk..gua tak pandai susun ayat..gua jenis lurus tros pg kt point yg gua nk ckp..tp kdg2 org tak phm ayt gua bile da bercampur ngn emosi..

maaf..